סנדלים
התערוכה החדשה סנדלים - אנתרופולוגיה של סגנון מקומי, מתמקדת בחפץ אחד כמורה דרך בחקירת "צורות ישראליות". מופע הסנדלים בתערוכה מבקש לחגוג את החפץ שהפך מזוהה עם המקום, להפנות מבט אל כפות ידיהם של בעלי המלאכה ואל כפות רגליהם של נועלי הסנדלים, ולברר כיצד הפכו שתי רצועות הרוחב לצורה ברורה ומובהקת, המתגלגלת בין בתי היוצר כבר למעלה מתשעים שנה. זאת למרות שהטכנולוגיות, הטעמים והצרכנים משתנים
כל העת. בין הסנדלריות הקיבוציות לבית מלאכה ברחוב דיזנגוף בתל-אביב, דרך בתי החרושת לנעליים בחברון ומפעל יציקה ותפירה בטירת הכרמל - ננסה להבין כיצד נוצר סגנון מקומי ואיך שורדות הצורות שלו. הבחירה בסנדל התנ"כי מתבקשת כמעט כקלישאה. כמו כובע הטמבל, החולצה הרקומה ומכנסי החאקי, זהו אחד הפריטים הבולטים במילון החפצים המקומי. מילון זה, המשויך לקבוצות החלוצים והמייסדים ומאוחר יותר לשכבה ההגמונית בחברה הישראלית, הוא בעל השפעה עמוקה ונרחבת. זהו המילון הצורני הבונה שפה סגנונית של מקום, מכתיב את המשכיותה, את ההתנגדות לה ואת העיבודים המתחדשים שלה.
שאלת "הסגנון הישראלי" חוזרת ועולה במחקר העוסק בהיסטוריה של תרבות חומרית מקומית. סגנון הוא אותו מכלול, שמכניס את החברה לתוך פעולת היצירה של היחיד ועושה אותה ליצירת הרבים. זהו החוק החברתי של האסתטי, האחראי ליצירת חפצים מתורבתים. ללא צורות קבועות ויציבות לא מתהווה סגנון. בשנים האחרונות נולדו מחדש המותגים "אתא" ו"משכית" אשר לצד חברת "נימרוד", שקולקציית הרטרו שלה מוצגת כאן, יוצרים שיחה עדכנית משולשת על הסגנון שהם עצמם היו בין מכונניו. כמו ב"אתא" וב"משכית", גם הסנדלים מצביעים על כך שהסגנון הישראלי שואף לפשטות, מאפשר תנועה וחותר לנוחות.
אוצרת: פרופ' תמר אלאור
עד 13 באוקטובר 2018
סיור מודרך לכל המשפחה בשבת 6.10 ו-13.10 בשעה 11:00